Het verhaal (1995-2007)
Call TV is te zien van 7 oktober 1995 tot en met 31 oktober 2007 bij de zenders van RTL. Er zijn tienduizenden uren live televisie gemaakt. De programma’s worden geproduceerd door dochterondernemingen van Joop van den Ende TV-Producties en later Endemol; respectievelijk zijn dit TV Workshop Productions, Studio 8 Workshop Productions, ZiMoH TV Productions, LAB by Endemol en Participatie TV by Endemol.
1995; het begin
In 1995 gaat Veronica commercieel en is opvulling nodig voor de dag- en nachtprogrammering. Televisieproducent Joop van den Ende is aandeelhouder van Call Factory, een systeem van telecombedrijf PTT waarmee op grote schaal telefoontjes ontvangen kunnen worden. Op die basis bedenkt Leo Dijkgraaf, hoofd programmaontwikkeling bij Joop van den Ende TV-Producties, het concept Call TV. Er wordt een deal gesloten tussen Van den Ende en Veronica om op dagelijkse basis 17 uur televisie te produceren.
Joop van den Ende wil experimentele televisie maken. Call TV moet een soort commerciële VPRO worden met de focus op jonge talenten die veel ruimte krijgen (VaraGids, 1 november 2015). Volgens programmamanager Kees Gerritsen zijn er veel jonge, creatieve mensen die zichzelf graag willen laten zien en dient Call TV als een soort open podium op televisie. ‘Radio op televisie, gemaakt door jong talent’, zo omschrijft Veronica het (Trouw, 4 oktober 1995). De enige voorwaarde is dat het publiek veel moet bellen want het moet zichzelf terugverdienen (VaraGids, 1 november 2015).
Op het terrein van de Joop van den Ende-studio’s in Aalsmeer is een oude dansschool ingericht als basis voor Call TV. Het krijgt de naam studio 8. Er is een studiovloer met een paar decors, een redactieruimte, een regiekamer, een kleine kantine en nog wat andere ruimtes (GPD, 21 oktober 1995).
De presentatie is in handen van negentien verschillende presentatoren (Trouw, 4 oktober 1995). Onder hen zijn zijn reeds bekende namen Jacques d’Ancona, Hugo Metsers en Marga Bult. Christine van der Horst en Mike Starink zijn ook gezichten van het eerste uur.
Op 1 oktober 1995 zou Call TV beginnen, maar dat wordt tegengehouden door Joop van den Ende. Er is iets niet goed met het decor (VaraGids, 1 november 2015). De eerste uitzending is daarom op zaterdag 7 oktober 1995. De programmering begint ’s nachts met The Lounge, Liefdesnest en Nachtbrakers. Overdag zijn De Wekdienst, Winkel van Sinkel en Game Time te zien.

Het logo van Call TV in 1996 en 1997
Eind december worden Kamervragen gesteld over de belspelletjes. Naar aanleiding hiervan onderzoekt minister Sorgdrager van Justitie een verbod op het programma Game Time. Volgens de minister is het Fruitspel in strijd met de Wet op de kansspelen omdat spelers geen invloed kunnen uitoefenen op het resultaat. Dat maakt het tot een soort gokspel dat de wet juist aan banden wil leggen (ANP, 28 december 1995). Joop van den Ende TV-Producties is het hier niet mee eens, maar past voor de zekerheid een aantal spelelementen aan.
1996
Doesjka Dubbelt, John Williams en Stella Gommans maken in 1996 hun debuut bij Call TV. Doesjka wordt een vast gezicht van Winkel van Sinkel en John en Stella vormen een duo in Game Time.
In februari maakt Veronica bekend dat de nachtuitzendingen van Call TV stoppen. Er kijken te weinig mensen om de uitzendingen zowel inhoudelijk als commercieel interessant te maken (ANP, 23 februari 1996). Vanaf zaterdag 9 maart wordt alleen nog overdag uitgezonden. The Lounge, Liefdesnest en Paniek krijgen een plek in de dagprogrammering in het weekend.
Eigenlijk zou Call TV na een jaar worden geëvalueerd, maar al tijdens de najaarspresentatie in augustus maakt Veronica bekend voor onbepaalde tijd door te gaan met Call TV (GPD, 15 augustus 1996). “Maar er valt nog heel veel te verbeteren”, zegt senior eindredacteur Wouter Tabernal. Voor hem blijft het een ‘unieke’ maar uiterst moeilijke vorm van tv maken. “We zullen kritisch blijven en doorgaan het genre te perfectioneren.” (GPD, 31 augustus 1996).
Op 7 oktober bestaat Call TV een jaar. In het eerste jaar heeft Call TV een flink aantal presentatoren versleten en die maken nog één keer hun opwachting op de jubileumdag. Guusje Nederhorst en Babette van Veen zijn te zien met Call Girls en Leo Driessen doet Klachten TV. In Terugkijken met… worden bloopers vertoond en zijn er gesprekken met oud-presentatoren. Er wordt een auto verloot onder de mensen die bellen (GPD, 7 oktober 1996).
Tijdens de jubileumuitzending van De Droogkap maakt Jomanda haar opwachting bij Call TV. Ze wordt gevraagd door Marga Bult. “Marga belde of ik mee wilde werken aan een programma ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van De Droogkap. Daar had ik wel een goed gevoel bij”, zegt Jomanda (GPD, 25 november 1996). Vanaf november is ze iedere maandag vaste gast bij Marga. “We hebben afgesproken dat we in januari bekijken of het goed gaat en of we er mee doorgaan”, aldus Jomanda (GPD, 25 november 1996). De samenwerking is van korte duur; in december stapt Marga over naar de TROS (GPD, 9 december 1996). Zij wordt opgevolgd door Carry Tefsen. Jomanda blijft en verhuist naar de zaterdag.
Er komt kritiek vanuit de media op kijkersvragen en spelletjes op de Nederlandse televisie. Ook Call TV wordt genoemd. Van alle duizenden bellers belanden er naar schatting iets meer dan honderd daadwerkelijk in de uitzending. Ondertussen zouden bellers wel aan de lijn worden gehouden en lopen de minuten op. Veronica laat weten dat de 06-lijnen geld opleveren, maar geen winst. Het overgrote deel van het geld gaat naar de PTT. Het geld dat overblijft is net genoeg om de relatief goedkope programma’s te bekostigen. De zender ontkent dat kijkers onnodig lang aan de lijn worden gehouden (GPD, 15 oktober 1996).
Minister Sorgdrager van Justitie laat onderzoeken of televisiespelletjes, zoals Call TV, ‘wel gratis zijn’. Justitie vindt dat omroepen er geen geld aan mogen verdienen (ANP, 28 november 1996).
1997
Veronica vindt dat Call TV te weinig geïntegreerd is in de programmering en wil het meer bij de zender betrekken. Begin april krijgen de makers zes weken de tijd om aan een nieuwe formule te werken. Call TV krijgt in ieder geval een Veronica-uitstraling. Ook moet het ‘wat inhoudelijker’ worden en worden ‘de meest eenvoudige spelletjes’ eruit gehaald (ANP, 16 april 1997). De directie van Veronica kan zich vinden in de nieuwe opzet en op 17 mei gaat Call TV over in Veronica Live. Call TV blijft echter een synoniem voor belspelletjes op tv.
Omdat alleen eenvoudige belspellen geld op blijken te leveren, ontwikkelt Veronica Live zich toch weer die richting op (VaraGids, 1 november 2015). Joop van den Ende wil het geld dat binnenkomt uitgeven aan de inhoud van de programma’s, maar het gaat anders. De zender wil ook een deel van de opbrengsten en zo worden de spelletjes steeds belangrijker (Joop van den Ende: de biografie, Van Gelder, 2012).

Veronica Live Show wordt op 30 augustus 1997 eenmalig live uitgezonden.
Op zaterdag 30 augustus is er een eenmalige marathonuitzending in de nacht. In de Veronica Live Show stellen Stella Gommans en Jeroen Smits de najaarsprogrammering van Veronica voor, die twee dagen later van start gaat. Ook wordt De Droogkap eenmalig ’s nachts uitgezonden en keert Liefdesnest voor één keer terug in de nacht. De marathon gaat overdag verder en wordt afgesloten door Cindy Pielstroom en Jeroen van der Boom met Live Line.
Het nachtelijke live-evenement krijgt een vervolg op kerstavond met Veronica Live Kerst, gepresenteerd door John Williams, Stella Gommans en Cindy Pielstroom.
1998
In januari verdwijnt De Droogkap, een programma van het eerste uur. De zendtijd wordt opgevuld met Way of Life, dat al sinds het begin van Call TV in het weekend wordt uitgezonden.

Game Time in 1998, met John en Stella
Na de twee nachtspecials in 1997 gaat Veronica het vanaf februari opnieuw proberen met een nachtprogrammering. Mike Starink keert doordeweeks terug met een nieuwe serie afleveringen van The Lounge. Ook gaat Nachtsuite van start, met Christine van der Horst. Het is een spin-off van Liefdesnest en wordt uitgezonden rond het weekend. Na ruim vier maanden verdwijnt de nachtprogrammering weer. In het laatste weekend van de nachtuitzendingen wordt op 3 juli eenmalig het programma 1001 Nachten uitgezonden.
In augustus wordt voor het eerst een Call TV-programma uitgezonden bij RTL 4. Het gaat om Hollands Hollywood, een live showbizzmagazine op zaterdagmiddag met het weekoverzicht van het show- en royaltynieuws, film, muziek, reportages en gasten in de studio (NRC, 22 juli 1998). Hollands Hollywood is de weekendvariant van Showtime, het showbizzprogramma van RTL 4, gemaakt door dezelfde redactie. Showtime-gezicht Lucille Werner vormt een presentatieduo met Michael Pylarczyk. Hollands Hollywood begint direct nadat de programmering van Veronica Live is afgelopen.
The Music Factory (TMF), waar Pylarczyk ook te zien is, eist in een kort geding dat hij niet op andere tv-zenders presenteert. De rechtbank stelt TMF in het ongelijk. Radio 538, de radiozender waarvoor Pylarczyk werkzaam is, maakt ook bezwaar tegen de nieuwe werkzaamheden van de presentator. Zij komen tot een schikking: Pylarczyk krijgt geen contractverlenging bij 538, wanneer zijn overeenkomst 1 november afloopt (GPD, 7 september 1998).
Vanaf 16 november doet Veronica een nieuwe poging met nachtuitzendingen, gericht op erotiek. Gaston Starreveld presenteert van maandag tot en met donderdag Vegas Nights. Dit is een ‘erotisch programma met een knipoog in een casino-achtige sfeer’, aldus de zender, die spreekt over een ‘spectaculair nieuw programma’ (GPD, 18 november 1998). Na een week stopt Starreveld al, volgens Veronica vanwege chronisch slaapgebrek en omdat hij het niet langer kan combineren met zijn overige werkzaamheden (de Volkskrant, 25 november 1998). Dave Nelissen neemt de presentatie van hem over. Op vrijdag, zaterdag en zondag keert Nachtsuite terug met Christine van der Horst. Op vrijdag gaat het over paranormale sekszaken, op zaterdag wordt over seks gepraat en op zondag is er aandacht voor onderwerpen als striptease, modderworstelen en zang. ‘Altijd met een flinke erotische lading’, aldus Veronica (GPD, 18 november 1998).
In Kamervragen aan de minister van Justitie en de staatssecretaris van Cultuur dringt de PvdA aan op maatregelen tegen Veronica Live. Volgens de partij is sprake van een kansspel waarvoor een vergunning zou moeten worden aangevraagd. Bellers komen in feite in een ’telefonische gokkast’ terecht voordat zij eventueel in aanmerking komen voor een prijs (ANP, 2 december 1998).
1999
Omdat RTL besluit te stoppen met Showtime, eindigt Hollands Hollywood eerder dan gepland. Het programma stond eigenlijk geprogrammeerd tot mei (GPD, 26 september 1998). Vanaf 1 januari gaat Hollands Hollywood over in Big Entertainment Club, dat geen Call TV-programma is. De redactie van Showtime en Hollands Hollywood verhuist mee. Big Entertainment Club wordt op werkdagen uitgezonden, als verlengstuk van Koffietijd (Trouw, 13 februari 1999). Direct erna is het Call TV-programma Big Entertainment Quiz te zien. In deze spelvariant van Big Entertainment Club testen Doesjka Dubbelt, Stella Gommans en John Williams de kennis op het gebied van showbizz.
Hans van der Togt wordt na het stoppen van Rad van Fortuin door Joop van den Ende ingezet als presentator van Millenniumspel, dat vanaf 2 januari iedere zaterdag te zien is bij RTL 4. Van der Togt zegt hierover in een interview: “Ik ga een groot, nieuw quizprogramma presenteren: Millenniumspel. Het is een kennisquiz over politiek, cultuur en sport, met vragen en filmpjes over deze hele eeuw. Alles is in huis bij Van den Ende bedacht. Echt, ik ben in alle staten.” (De Groene Amsterdammer, 16 december 1998). Ellemieke Vermolen is de assistente van Hans.
Vegas Nights wordt vanaf 5 april vervangen door Gek Genoeg met Jeroen Smits. Dit programma zou eigenlijk tot de zomer te zien zijn, maar stopt eerder. Vanaf 14 juni wordt daarom tijdelijk Game Time uit de kast getrokken in de nacht, onder de noemer Game Time Nightz. Twee weken later begint Studio 8, de opvolger van Gek Genoeg. Dit doordeweekse nachtprogramma wordt afgewisseld met Nachtsuite, dat in het weekend te zien blijft.
Op de dag van de laatste uitzending van Vegas Nights stelt het CDA vragen aan de minister van Justitie. De partij vermoedt dat de spelletjes in het programma in strijd zijn met de Wet op de kansspelen (ANP, 1 april 1999).
Vanaf 5 april is Millenniumspel elke werkdag te zien na Koffietijd, in plaats van Big Entertainment Club, dat verhuist naar 12.00 uur. Big Entertainment Quiz, dat voorheen om 12.00 uur te zien was, komt in eerste instantie te vervallen (MediaMagazine, 30 april 1999). Twee weken later krijgt het alsnog een plek op de zondagmiddag. De uitzendplek van Millenniumspel op zaterdagmiddag wordt vanaf 17 april ingevuld door de nieuwe quiz TV Gek, gepresenteerd door Stella Gommans. Het is een quiz met vragen over televisie, in het kader van het tienjarig bestaan van RTL 4 (DutchMedia, 19 april 1999). Big Entertainment Club stopt op 30 april, een maand later is ook de laatste Big Entertainment Quiz te zien.
Later in april probeert Joop van den Ende het Call TV-concept op televisiebeurs MIPTV in Cannes aan het buitenland te slijten. Er is geen interesse (MediaMagazine, 31 mei 1999).
In mei zegt RTL-directeur Pieter Porsius in een interview met Nieuwe Revu dat discussie is ontstaan over de voortgang van Veronica Live, aangezien de belspelletjes onder een vergrootglas liggen in Den Haag. Producent Joop van den Ende wil van geen wijken weten: “We hebben nou eenmaal een langlopend contract met Veronica.” (MediaMagazine, 31 mei 1999).
Vanaf 7 juni is Millenniumspel te zien op het tijdslot van Koffietijd, dat met zomerstop is. Na de zomer komt er een einde aan het programma. Er is dan geen Call TV-programma meer te zien na Koffietijd.
Op 1 augustus is Nachtsuite voor het laatst te zien. Game Time Nightz keert terug en is vanaf 7 augustus op zaterdag- en zondagnacht te zien.
In september begint Yes or No op zondagmiddag. Het is de eerste quiz met studiokandidaten bij Veronica Live, in navolging van Millenniumspel en TV Gek bij RTL 4. Later wordt Yes or No ook op andere dagen uitgezonden.
Op 21 oktober zegt Christine in een interview dat Nachtsuite over een paar weken terugkeert (GPD, 21 oktober 1999). Dit gebeurt op het laatste moment toch niet; de nachtprogrammering wordt juist uitgekleed. Er wordt alleen nog Studio 8 uitgezonden op vrijdag en Game Time Nightz op zaterdag en zondag.
Eind november begint Woordzoeker. Het is het eerste Call TV-programma bij RTL 5; op 1 januari 2000 verhuizen de meeste programma’s naar deze zender. Woordzoeker wordt uitgezonden vanuit studio 9. Hans van der Togt is de presentator. Hij zegt: “Het is geen dom spelletje. Je moet best iets weten en goed kunnen puzzelen. Als ze mij een lullig spel hadden aangeboden, had ik nee gezegd. Ze kunnen me niet overal neerzetten!” (GPD, 9 december 1999). 17 jaar later zegt hij over zijn tijd bij Woordzoeker: “Wat ik echt vernederend vond, is hoe ik mijn contract moest volmaken. Vijf maanden heb ik Call TV staan presenteren. Woordzoeker heette dat stomme spelletje. (…) Ik speelde bijna tien jaar lang eredivisie en ineens was ik teruggezet naar de amateurs.” (AD, 28 augustus 2016).

Puzzeltijd gaat van start in december 1999, met Stella Gommans en Lucille Werner.
Begin december start Puzzeltijd. De titel is niet toevallig gekozen, het programma krijgt een vertrouwde plek: direct na Koffietijd bij RTL 4. Zowel het decor van het RTL 4-programma Zomerkampioen als presentatrice Lucille Werner gaan over naar Puzzeltijd. Lucille presenteert afwisselend met Stella Gommans.
Half december wordt de nachtuitzending op vrijdag geschrapt en daarmee verdwijnt Studio 8 definitief. Twee weken later stopt in het weekend ook Game Time Nightz. Hiermee komt een einde aan de nachtprogrammering.
2000
Op 1 januari verhuist de programmering van maandag tot en met zaterdag van Veronica naar RTL 5. Veronica wilde van Call TV af en RTL 5 was juist op zoek naar vulling voor de dagtelevisie (Trouw, 5 februari 2000). De nieuwe programma’s Spitsuur, Top 5 en Spelevisie gaan van start en worden uitgezonden vanuit studio 9. Verder worden nieuwe gezichten aangetrokken, onder wie Valerie Zwikker. Op zondag wordt Veronica Live in stand gehouden, dat te zien is vanuit het oude studio 8. De programmering bestaat uit onder andere Winkel van Sinkel en Game Time.
Begin februari laat staatssecretaris Cohen van Justitie onderzoeken of belspelletjes verslavend zijn. Mede op basis van dat onderzoek zal hij bepalen of de spelletjes in strijd zijn met de Wet op de kansspelen. Van alle spelletjes op radio en tv lijken de belspellen van Call TV het meest op een kansspel, vindt Cohen (GPD, 2 februari 2000).
In maart wordt bekend dat Endemol verkocht is aan het Spaanse telecommunicatiebedrijf Telefónica. Het is inmiddels duidelijk dat met Call TV een businessmodel is ontstaan en daarom doet Endemol een nieuwe poging tot internationale uitrol. Ditmaal met succes. In zo’n vijftien landen, waaronder Engeland, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Italië, wordt de dagprogrammering van commerciële zenders langzaamaan gevuld met belspelprogramma’s als Spelevisie en Zengi. Het format Puzzeltijd wordt uiteindelijk aan meer dan twintig landen verkocht.
Christine van der Horst doet in het voorjaar mee aan Big Brother Vips. Ze is te zien in de eerste week, samen met onder andere Theo van Gogh en Emile Ratelband. Er zou een romance zijn ontstaan tussen Christine en Emile, maar dat ontkennen ze allebei. In de derde week van het programma zit Mike Starink een week in het Big Brotherhuis.
Bij RTL 5 staat in het weekend regelmatig sport geprogrammeerd, waardoor op zaterdag weinig ruimte overblijft voor Call TV. Vanaf 8 april zijn de programma’s daarom op zaterdag weer bij Veronica te zien, net als op zondag nog altijd het geval is. Het merk Veronica Live wordt opgeheven, wat het einde betekent voor programma’s van het eerste uur Winkel van Sinkel en Game Time. Ook in het weekend zijn vanaf nu de nieuwe programma’s van RTL 5 te zien. Het einde van Veronica Live betekent ook het afscheid van studio 8, alle programma’s zijn nu naar studio 9 verhuisd. Er wordt ook weer uitgezonden in de nacht: Nachtsuite keert na lange tijd terug, deze keer bij RTL 5.
John Williams presenteert tijdens het EK voetbal Viva Oranje in de nacht bij RTL 4. In deze zomer wordt Zengi geïntroduceerd en later ook de quiz Trits.
In oktober komt er een nieuw doordeweeks programma bij Veronica: Vibe Club. Dit is een muziekquiz die gepresenteerd wordt door Steven de Geus (GPD, 5 oktober 2000). Het wordt uitgezonden vanuit een andere studio en is te zien tegenover Zengi bij RTL 5. Het programma loopt een maand.
2001
Op 1 januari verhuist ook de doordeweekse programmering terug naar Veronica, dat al vrij snel wordt omgedoopt tot Yorin. Bij RTL 5 is dan alvast ruimte voor RTL Z, dat in de tweede helft van 2001 van start zal gaan. De 21-jarige Kim-Lian van der Meij maakt haar debuut als presentatrice, bij Spelevisie.
Het ministerie van Justitie werkt aan regulering voor belspellen, zo wordt bekend in februari. Het College van toezicht op kansspelen adviseert om de belkosten terug te dringen naar ‘gebruikelijk consumententarief’. RTL ziet vooralsnog geen reden het beleid te veranderen (GPD, 27 februari 2001).
In april keert Jomanda terug bij Call TV met een eigen talkshow op zaterdag. Ze mag vier uitzendingen maken, waarna wordt beslist of ze mag blijven (ANP, 12 april 2001). Marga Bult presenteert het programma. Al na twee uitzendingen gaat de stekker eruit. Uit een artikel van Nieuwe Revu blijkt dat de uitzendingen van tevoren worden opgenomen, terwijl het programma volgens het blad suggereert dat het rechtstreeks is. Yorin zegt hier niet van op de hoogte te zijn geweest en geeft toe het onvoldoende te hebben gecontroleerd (Adformatie, 7 mei 2001).
Begin mei doet SP’er Jan de Wit aangifte tegen de belspellen, omdat deze volgens hem in strijd zijn met de Wet op de kansspelen. Het wordt bellers onvoldoende duidelijk hoeveel kans zij hebben om geselecteerd te worden. De aangifte volgt op een onderzoek dat De Wit zelf onder tachtig mensen heeft gehouden. Volgens hem worden de spelletjes al jarenlang gedoogd door de overheid en is ondanks eerdere politieke druk en het oordeel van de toezichthouder nooit ingegrepen. Daarom wil De Wit nu een oordeel van de rechter. RTL laat weten ‘keurig bezig’ te zijn, aangezien onder toeziend oog van Justitie wordt gewerkt aan een zelfreguleringscode. De Wit zegt daar weinig vertrouwen in te hebben. Zijn uiteindelijke doel is afschaffing van de belspelletjes (ANP, 2 mei 2001).
Lucille Werner vertrekt aan het einde van het televisieseizoen bij Puzzeltijd. Ze stapt over naar de publieke omroep. Puzzeltijd gaat met zomerstop en wordt tijdelijk vervangen door Woordzoeker, gepresenteerd door Gaby van Nimwegen en John Williams. In augustus wordt bekend dat Kim-Lian van der Meij de nieuwe presentatrice van Puzzeltijd wordt. Woordzoeker is op vrijdag 31 augustus voor het laatst te zien. Het nieuwe Puzzeltijd-duo Stella en Kim-Lian is daarin voor de gelegenheid kandidaat bij John.
In juli maakt Game Time een rentree na afwezigheid van een jaar. Het programma is in een nieuw jasje gestoken en te zien vanuit het oude decor van Vibe Club. Als vanouds wordt Game Time gepresenteerd door verschillende duo’s. Een maand later begint Teleplay.

Lijn 4 gaat van start op 1 oktober 2001, met Doesjka Dubbelt, John Williams, Gaby van Nimwegen en Jaco Kirchjunger.
De volgende zenderwisseling is op 1 oktober, als de RTL-zenders een nieuwe profilering krijgen. RTL 4 wordt de nieuwe thuisbasis en de meeste programma’s verhuizen mee. Yes or No, Trits, Game Time en Teleplay krijgen een plek in de weekendprogrammering, Spelevisie en Zengi verdwijnen. Doordeweeks is het nieuwe ochtendmagazine Lijn 4 te zien, dat het gat van Koffietijd opvult. Puzzeltijd verhuist naar de middag en vormt een quizblok samen met het nieuwe Vragenvuur. Op zondag presenteert Christine van der Horst haar eigen middagtalkshow Lunchroom. Nachtsuite blijft wel te zien bij RTL 5 en gaat naar één uitzending per week, op de zaterdagnacht. De zendtijd van Call TV gaat van ongeveer vijftig naar zo’n 28 uur, maar blijft met hetzelfde aantal mensen gemaakt worden (ANP, 18 september 2001).
Naar aanleiding van de aangifte van SP’er Jan de Wit laat het Openbaar Ministerie weten geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar belspelletjes, omdat al wordt gewerkt aan een gedragscode (GPD, 22 oktober 2001).
Op 31 december wordt de zendtijd uitgebreid met zes dagen per week een uur op Yorin, onder de noemer Yor Callin’. Om dit uur op te vullen wordt Zengi uit de kast gehaald. Gisela Otto en Lutein van Kranen presenteren.
2002
In 2002 ontstaat een stoelendans onder de presentatoren. Mike Starink vervangt Jaco Kirchjunger bij Lijn 4, Doesjka Dubbelt gaat met zwangerschapsverlof en wordt vervangen door Stella Gommans. Verder is John Williams drie maanden niet te zien, vanwege opnames van de tv-serie Bonbini Beach. Ellemieke Vermolen wordt aangetrokken voor Puzzeltijd. De vertrouwde gezichten Kim-Lian van der Meij en Valerie Zwikker vertrekken.
Begin maart wordt Zengi vervangen door het nieuwe Telegames. Dit programma sluit qua vormgeving aan bij de ‘look and feel’ van Yorin.
In het najaar van 2002 produceert Endemol voor SBS het live-magazine Sponsor Bingo Break. Hierin wordt een belspel gespeeld, iets dat nog niet eerder gebeurde bij een andere zendergroep dan RTL. Het programma is te zien bij Net 5 en wordt tegenover Lijn 4 geprogrammeerd. Wegens tegenvallende kijkcijfers verhuist Sponsor Bingo Break na een tijdje naar de middag van SBS 6 (Radio.nl, 8 november 2002). In dezelfde periode is bij SBS ook het belspelprogramma Happy Hour te zien, een programmatitel die eerder door Call TV werd gebruikt. Beide programma’s verdwijnen snel weer.
2003
In 2003 vertrekt nog een Call TV-boegbeeld: Stella Gommans. Ze krijgt een afscheidsuitzending bij Lijn 4, in april.
Monique Hugen keert terug. Ze wordt aangenomen voor Puzzeltijd, als opvolger van Kim-Lian. Arlette Adriani volgt Valerie Zwikker op bij Vragenvuur. Marilou le Grand debuteert op zaterdag met Puzzeltijd Kids. Als Ellemieke Vermolen in maart overstapt naar SBS 6, gaat Marilou ook de gewone variant van Puzzeltijd presenteren.
Vanaf juni presenteren Marilou en Monique Weekstrijd, dat Puzzeltijd vervangt tijdens de zomerstop. Verder keert Winkel van Sinkel tijdelijk terug met een wekelijkse uitzending op zaterdagmiddag. Caroline Sonneveld belt in de eerste uitzending met Wim Rijken, die de allereerste op 7 oktober 1995 presenteerde. Verder is een terugblik te zien op vijf jaar ‘Winkel’. Eind augustus is de laatste uitzending en begint de reguliere programmering weer.

Woordzoeker (1999-2001) keert terug in november 2003.
Op vrijdag 26 september presenteert Arlette Adriani de laatste Vragenvuur. Marilou le Grand en Mike Starink, die ’s ochtends Lijn 4 presenteerden, zijn kandidaat. Op maandag 29 september keert Puzzeltijd terug na de zomerstop. Monique is weer een van de presentatoren, samen met Arlette. Weekstrijd gaat over in Dagstrijd, dat voortaan op het tijdstip van Vragenvuur wordt uitgezonden. Het wordt gepresenteerd door Marilou le Grand en Lutein van Kranen. Op woensdag is in plaats van Dagstrijd de Gossip Quiz te zien. Chris Kras wordt geïntroduceerd als opvolger van Lunchroom.
Eind oktober verdwijnen de weekendprogramma’s Game Time en Teleplay. Er komen meer gevarieerde programma’s voor in de plaats, waarin het niet enkel om belspellen draait. Zo keert Woordzoeker terug en worden compilaties van Lijn 4 en Chris Kras uitgezonden. Jeroen Smits presenteert op zondag Chat Challenge, het eerste programma waarin niet gebeld, maar ge-sms’t wordt.
2004
In 2004 vertrekken opnieuw twee boegbeelden: John Williams en Gaby van Nimwegen. Gaby maakt haar vertrek bekend in de afscheidsuitzending van John op 31 mei. Gaby krijgt een afscheid op 10 juni. Ze worden bij Lijn 4 opgevolgd door Marilou le Grand. Bij Puzzeltijd worden op zender drie nieuwe presentatoren getest, de keuze valt uiteindelijk op Denise Koopal.
In de zomer stoppen de compilaties van Lijn 4 en Chris Kras en verdwijnt Vragenvuur definitief. Vanaf nu wordt Telegames geprogrammeerd in het weekend bij RTL 4. Het is voor het eerst sinds het einde van Game Time en Teleplay dat er weer een programma met alleen belspelletjes in het weekend te zien is. De keuze voor Telegames bij RTL 4 is opvallend, omdat dit programma gebaseerd is op de uitstraling van Yorin. Er zal dan ook veel geëxperimenteerd worden met vormgeving die beter aansluit bij RTL 4. Uiteindelijk zal er bijna niets meer van het oorspronkelijke Telegames te herkennen zijn.
Op 2 augustus probeert SBS het weer met een eigen variant van Call TV. Het programma Garito wordt geproduceerd door 2waytraffic, dat eerder dat jaar is opgericht door een aantal oud-topmannen van Call TV. Voormalig Call TV-gezichten Valerie Zwikker en Harold Verwoert presenteren, later wordt ook Arlette Adriani aan het team toegevoegd. Valerie krijgt in november een eigen middagquiz bij SBS 6, Nerve Control. Deze quiz verdwijnt na anderhalve maand en Valerie zien we niet meer terug. De belspellen krijgen steeds meer zendtijd bij SBS, daarom wordt later ook Game On geïntroduceerd.
In december vertrekt Jeroen Smits na ruim negen jaar. Zijn programma Trits stopt. Jeroen krijgt een afscheid in Chris Kras, waarin wordt teruggeblikt op zijn jaren bij Call TV. Later zal hij nog een paar keer invallen bij Gossip Quiz.
Vanaf 11 december wordt getest met interactief veilen op televisie. In Wie Biedt? TV worden producten geveild, waarop kijkers een bod kunnen uitbrengen via de telefoon. Het programma loopt slechts een maand, maar later keert het concept terug in Lijn 4 als ‘de veiling’.

Mike en Marilou in Lijn 4. Foto: Endemol
2005
Vanwege een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de tsunami in Azië, wordt de opbrengst van Call TV op 6 januari 2005 op Giro 555 gestort. Het eindbedrag is 44.458 euro. Dat is inclusief al het gedoneerde prijzengeld.
Op 29 maart 2005 wordt de uitzending van Telegames afgebroken omdat er brand uitbreekt in een keuken boven de studio in Aalsmeer, waardoor de sprinklerinstallatie aanspringt en de studio onder water komt te staan. Verschillende decors raken beschadigd en moeten worden hersteld. Een dag later gaan de uitzendingen door, weliswaar zonder computeranimaties en in een geïmproviseerd decor. Pas na een paar dagen is alles weer bij het oude.
Na ruim twee jaar vertrekt Marilou le Grand. Ze krijgt op 30 juni 2005 een afscheidsuitzending bij Lijn 4.
Met de komst van Talpa in augustus, de tv-zender van John de Mol, wijzigt RTL de zenderprofielen. Dit heeft gevolgen voor Nachtsuite en Telegames. Nachtsuite verhuist van RTL 5 naar het nieuwe RTL 7 en Telegames gaat van Yorin naar RTL 5.
Op 7 oktober 2005 is Christine van der Horst precies tien jaar in dienst. Tijdens een personeelsvergadering wordt ze in het zonnetje gezet. Ze zegt zelf: “Ik meen het zeer oprecht als ik zeg dat ik nog steeds elke dag opnieuw met zoveel plezier mijn werk doe. Achteraf gezien had ik ook niets anders willen doen. Het is een voorrecht om onderdeel uit te maken van dit televisiefenomeen.”
Na ruim vier jaar onderhandelen zijn het ministerie van Justitie en de branche er niet in geslaagd het eens te worden over een gedragscode. Minister Donner hakt de knoop zelf door en komt met een code die ingaat op 1 januari 2006. Deze legt beperkingen op aan het prijzengeld, het aantal spelletjes en de belkosten. Endemol is niet blij met de code, zegt directeur Paul de Man. Hij vindt deze inhoudelijk te ver gaan. “Als we vooruitstrevend willen blijven, dan moet de overheid niet te veel reguleren.” (ANP, 15 december 2005). Het College van toezicht op de kansspelen en de Consumentenbond keuren de gedragscode af. Hun kritiek gaat over het gebrek aan toezicht (Trouw, 11 januari 2006).
Mike Starink vertrekt en krijgt een afscheidsuitzending op 30 december 2005. Hij was, met een onderbreking van drie jaar, meer dan 10 jaar te zien bij Call TV.
2006
Per 1 januari gaat een nieuw contract in tussen Endemol en RTL, waarin minder budget voor Call TV is opgenomen. Dat betekent dat programma’s als Chris Kras, Woordzoeker en Gossip Quiz stoppen en dat niet meer wordt uitgezonden op zaterdag. De duo-presentatie bij Lijn 4 verdwijnt. Ook komt RTL met een eigen belspelprogramma: 5Live. Dit is het eerste programma van de Direct Response Unit van RTL Productions. Hiervoor stapt Denise Koopal over van Endemol naar RTL.
Op 1 januari wordt de gedragscode voor kansspelen van kracht. Daarin wordt een maximum gesteld aan de telefoonkosten, het aantal spellen en het prijzengeld. Mensen kunnen eventuele klachten indienen bij het Projectbureau Kansspelen (Trouw, 11 januari 2006). De makers proberen creatief om te gaan met de nieuwe regels. Belspellen zijn een vorm van kansspelen en deze mogen volgens de gedragscode alleen met een promotioneel doel worden uitgezonden. Daarom worden spellen nu gespeeld ter promotie van bijvoorbeeld een boek of dvd, en wordt geëxperimenteerd met spellen die door hun opzet – de eerste beller met het goede antwoord wint – geen kansspelen zijn.
Christine van der Horst gaat een keer per week Telegames presenteren. Dit omdat zij een vast contract heeft en Chris Kras verdwenen is. Na een paar maanden stopt het experiment in Telegames met spellen die geen kansspelen zijn en wordt het een chatprogramma waarin kijkers kunnen reageren per sms.

In juni 2006 stopt Nachtsuite. Christine van der Horst presenteerde het acht jaar lang.
In de zomer zijn er opnieuw grote wijzigingen. RTL breidt zijn eigen interactieve televisie uit met Live op 4, waarvoor Caroline Sonneveld na bijna zeven jaar overstapt van Endemol naar RTL. De uitbreiding gaat ten koste van de zendtijd van Endemol. Lijn 4 wordt ingekort en de andere overgebleven programma’s Puzzeltijd, Dagstrijd, Telegames en Nachtsuite verdwijnen, waardoor er verder alleen nog belspellen rondom series en soaps te zien zijn. Ook de zondag-uitzendingen sneuvelen. Omdat Christine nu geen eigen programma meer heeft, gaat zij de spellen rond Lijn 4 presenteren.
Jeroen Smits presenteert in de zomer een aantal nachtuitzendingen van Live op 4. Deze uitzendingen staan in het teken van het EK voetbal. In september 2006 duikt een oude bekende op bij concurrent SBS: Gaby van Nimwegen.
Na het korten van het budget en het sneuvelen van programma’s, gaat een nieuw experiment van start. Op 25 september begint 16 Miljoen Winnaars. Iedere deelnemer is een winnaar, want alle bellers krijgen een credit waarmee zij gebruik kunnen maken van online aanbiedingen. Vijf bellers komen in de uitzending voor een prijs. Het programma wordt ondersteund door sponsoring.
In oktober gaan Christine van der Horst en Endemol uit elkaar. Volgens de producent is de aanleiding het stoppen van Nachtsuite en Chris Kras. De twee partijen zijn volgens Endemol in goed overleg uit elkaar gegaan. Wouter Rengelink, manager Participatie TV, zegt: “Het is jammer dat we afscheid moeten nemen van een fantastische collega, met wie we al zo lang met veel plezier programma’s hebben gemaakt. Christine heeft als presentatrice participatie tv in Nederland op de kaart gezet.” (Trouw, 18 oktober 2006) Evert Santegoeds suggereert dat Christine een rechtszaak wil aanspannen naar aanleiding van de breuk met Endemol, maar Christines management laat weten dat ze dit niet van plan is. Christine: “Ik heb met heel veel plezier gewerkt bij Endemol de afgelopen jaren, maar ik ben toe aan een nieuwe uitdaging en daar ga ik hard aan werken.” (Trouw, 18 oktober 2006). Christines laatste uitzending is op 13 oktober.
Op 26 oktober begint ook Tien (voorheen: Talpa) met het uitzenden van belspelletjes. Producent 3 Circles Media maakt het spelprogramma Play2win, dat overdag en ’s nachts te zien is. Vanaf 17 december brengt Tien daarnaast het ochtendprogramma Tijd voor Tien, een variant op Lijn 4. Sanne Heijen stapt hiervoor over van Call TV naar Tien. Het programma wordt geproduceerd door Orange TV Productions en het team bestaat uit oud-Call TV-medewerkers.
2007; het laatste jaar
Per 1 januari gaat het beeldformaat over in 16:9, oftewel breedbeeld. Lijn 4 op de schop: het programma krijgt een nieuw decor en een nieuwe vormgeving. Ook de spelletjes er omheen worden opgefrist.
Christine van der Horst keert op 5 januari terug op tv. Ze presenteert bij Veronica, dat nu bij SBS hoort, elke vrijdag- en zaterdagnacht Christine Live. Het programma heeft erg veel weg van Nachtsuite. Christines oud-collega Mike Starink is de eindredacteur van het programma. Christine Live loopt drie maanden, waarna Christine wederom haar contract moet uitdienen met het presenteren van alleen spelletjes, ditmaal twee keer in de week bij SBS 6.
In maart doet Projectbureau Kansspelen van het ministerie van Justitie twee aangiften tegen aanbieders van belspellen. Tegen wie aangifte is gedaan wil het ministerie niet zeggen. Het bureau ontving circa honderd klachten. De aanbieders zouden de gedragscode voor promotionele kansspelen overtreden, doordat ze misleidend en onvolledig zijn. De opsporingsdienst FIOD-ECD heeft de aangiften in onderzoek (NRC, 12 maart 2007). De omroepen zeggen dat ze niet op de hoogte zijn van de aangiften en dat ze zich strikt houden aan de gedragscode. Daarnaast doet de Consumentenbond onderzoek naar aanleiding van klachten over de spelletjes (GPD, 13 maart 2007).
Ook wordt bekend dat in april vorig jaar de toenmalig minister van Justitie de Kamercommissie heeft laten weten dat hij de omroepen heeft gevraagd te stoppen met belspelletjes. Doen zij dat niet, dan draagt hij de zaak over aan het OM (GPD, 13 maart 2007).
Een week later zegt RTL-directeur Fons van Westerloo dat de belspelletjes soms inderdaad misleidend zijn. Hij geeft Endemol de schuld en dreigt de producent aan de kant te zetten als er niets verandert. Endemol vindt de beschuldiging ‘onjuist, onverwacht en verbazingwekkend’. De producent voert regelmatig gesprekken met RTL over de zorgvuldigheid en is niet geconfronteerd met de verdenkingen (Trouw, 19 maart 2007). Al snel krabbelt Van Westerloo terug en moet toegeven dat hij zich heeft gebaseerd op verkeerde informatie. Endemol leeft de daarvoor bestaande code voor belspellen na, stelt hij vast (ANP, 23 maart 2007).
Eind maart noemt presentator Kevin Brouwer zijn SBS-collega Kalthoum Mazid op televisie een ‘veredelde zwarte Piet’. Hij komt in opspraak als het fragment in De wereld draait door getoond wordt. Endemol schorst hem, waarop hij zelf ontslag neemt (Novum, 27 maart 2007).
Begin april constateert de Consumentenbond dat de meeste belspelletjes geen promotioneel doel hebben, zoals volgens de gedragscode wel zou moeten. Wordt er wel een boek of dvd getoond, dan heeft het programma verder niets te maken met de promotie hiervan. Daarnaast vindt de Consumentenbond dat kijkers onvoldoende worden voorgelicht over de spelregels en de te winnen prijs. Ook zouden ze worden aangezet tot overmatige deelname (Trouw, 4 april 2007).
Doesjka Dubbelt gaat in mei vier maanden op reis naar Thailand en wordt tijdelijk vervangen door Susan Blokhuis.
Op 13 september doet de FIOD invallen op zes locaties, waaronder bij RTL, SBS en Endemol. Dit naar aanleiding van de aangifte van Projectbureau Kansspelen. Bij de invallen is een deel van de administratie in beslag genomen. De FIOD kiest ervoor om invallen te doen omdat ze de indruk hebben dat de bedrijven de informatie niet vrijwillig af willen staan. Woordvoerders van de zenders zeggen dat ze niets te verbergen hebben en medewerking aan het strafrechtelijk onderzoek zullen verlenen. De Consumentenbond reageert door haar standpunt van eerder dit jaar te herhalen en pleit ervoor de gedragscode op te nemen in de wet. Ook moet er een toezichthouder komen die de regels gaat handhaven (ANP, 13 september 2007).
Op 9 oktober maakt RTL bekend vanaf 1 november ’tot nader order’ te stoppen met alle belspellen. De officier van justitie noemt de spellen onrechtmatig en heeft gevraagd hiermee te stoppen. RTL zegt telkens mee te hebben gewerkt aan het maken van afspraken en dat justitie deze nu in twijfel trekt. De zender wil duidelijkheid over de interpretatie van de gedragscode. RTL: “Het is nu te onduidelijk wat wel en wat niet mag.” Of de programma’s terugkeren hangt af van de uitkomsten van het justitieel onderzoek (ANP, 9 oktober 2007).

Doesjka Dubbelt presenteert op 31 oktober 2007 de laatste uitzending van Lijn 4. Ze was van 1996 tot 2007 een gezicht van Call TV. Foto: Kippa
Lijn 4 neemt op 31 oktober afscheid met een extra lange uitzending, gepresenteerd door Doesjka Dubbelt. Er zijn vele oud-presentatoren te gast, onder wie John Williams en Marilou le Grand. Ook wordt Gaby van Nimwegen nog even genoemd, die niet aanwezig is vanwege haar dienstverband met SBS.
De jaren daarna
De zenders en producenten voorkomen een rechtszaak, als ze in 2009 een schikking treffen met de Staat (de Volkskrant, 4 november 2009). RTL betaalt negen miljoen euro, Endemol bijna 1,5 miljoen euro. Beide partijen hadden eerder al 80.000 euro neergelegd om een strafzaak te voorkomen. In 2012 krijgt de afkoopsom een staartje, als RTL twee miljoen euro eist van Endemol (Emerce, 15 maart 2012). Zender en producent bleken een overeenkomst te hebben, waarin staat dat Endemol opdraait voor claims. Ze komen uiteindelijk tot een schikking van 900.000 euro.