Call TV is te zien van 7 oktober 1995 tot en met 31 oktober 2007 bij de zenders van RTL. Er zijn tienduizenden uren live televisie gemaakt. De programma’s worden geproduceerd door dochterondernemingen van Joop van den Ende TV Producties en later Endemol; respectievelijk zijn dit TV Workshop Productions, Studio 8 Workshop Productions, ZiMoH TV Productions, LAB by Endemol en Participatie TV by Endemol.

1995; het begin
In 1995 gaat Veronica commercieel en is er opvulling nodig voor de dag- en nachtprogrammering. Joop van den Ende is aandeelhouder van Call Factory, een systeem van de PTT waarmee op grote schaal telefoontjes ontvangen kunnen worden. Op die basis bedenkt hoofd programma-ontwikkeling Leo Dijkgraaf het concept Call TV. Er wordt een deal gesloten tussen Joop van den Ende en Veronica om op dagelijkse basis 17 uur televisie te produceren.

Joop van den Ende wil experimentele televisie maken. Call TV moet een soort commerciële VPRO worden met de focus op jonge talenten die veel ruimte krijgen (VaraGids, 1 november 2015). Volgens programmamanager Kees Gerritsen zijn er veel jonge, creatieve mensen die zichzelf graag willen laten zien en dient Call TV als een soort open podium op televisie. ‘Radio op televisie, gemaakt door jong talent’, zo omschrijft Veronica het (Trouw, 4 oktober 1995). De enige voorwaarde is dat het publiek veel moet bellen want het moet zichzelf terugverdienen (VaraGids, 1 november 2015).

Aan de achterkant van de Joop van den Ende-studio’s in Aalsmeer is een oude dansschool ingericht als basis voor Call TV. Het krijgt de naam studio 8. Er is een studiovloer met een paar decors, een redactieruimte, een regiekamer, een kleine kantine en nog wat andere ruimtes (GPD, 21 oktober 1995).

De presentatie is in handen van negentien verschillende presentatoren, waaronder bekende namen als Jacques d’Ancona, Hugo Metsers en Marga Bult (Trouw, 4 oktober 1995). Ook Christine van der Horst en Mike Starink zijn gezichten van het eerste uur. Zij zouden later boegbeelden worden van Call TV.

Op 1 oktober 1995 zou Call TV beginnen, maar dat wordt tegengehouden door Joop van den Ende. Er is iets niet goed met het decor (VaraGids, 1 november 2015). De eerste uitzending is daarom op zaterdag 7 oktober 1995. De programmering begint ’s nachts met The Lounge, Liefdesnest en Nachtbrakers. Overdag zijn De Wekdienst, Winkel van Sinkel en Game Time te zien. De laatste twee programma’s lopen uiteindelijk vele jaren en worden Call TV-klassiekers.

Het logo van Call TV in 1996 en 1997

Het logo van Call TV in 1996 en 1997

Eind december worden Kamervragen gesteld over de belspelletjes. Minister Sorgdrager van Justitie onderzoekt een verbod op het programma Game Time. Volgens de minister is het spel in strijd met de Wet op de kansspelen omdat spelers geen invloed kunnen uitoefenen op het te behalen aantal punten. Dat maakt het tot een soort gokspel dat de wet juist aan banden wil leggen (ANP, 28 december 1995). Joop van den Ende TV Produkties reageert door een aantal spelelementen aan te passen.

1996
Doesjka Dubbelt, John Williams en Stella Gommans maken in 1996 hun debuut bij Call TV. Doesjka wordt een vast gezicht van de Winkel van Sinkel en John en Stella vormen een duo in Game Time.

In februari maakt Veronica bekend dat de nachtuitzendingen van Call TV stoppen. Het aantal televisiekijkers in de nacht is nauwelijks te meten en er kijken te weinig mensen om de uitzending zowel inhoudelijk als commercieel interessant te maken (ANP, 23 februari 1996). Vanaf zaterdag 9 maart wordt alleen nog overdag uitgezonden. The Lounge, Liefdesnest en Paniek krijgen een plek in de dagprogrammering in het weekend.

Eigenlijk zou Call TV na een jaar worden geëvalueerd, maar al tijdens de najaarspresentatie in augustus maakt Veronica bekend voor onbepaalde tijd door te gaan met Call TV (GPD, 15 augustus 1996). “Maar er valt nog heel veel te verbeteren”, zegt senior eindredacteur Wouter Tabernal. Voor hem blijft het een ‘unieke’ maar uiterst moeilijke vorm van tv maken. “We zullen kritisch blijven en doorgaan het genre te perfectioneren.” (GPD, 31 augustus 1996)

Op 7 oktober bestaat Call TV een jaar. In het eerste jaar heeft Call TV een flink aantal presentatoren versleten en die maken nog één keer hun opwachting op de jubileumdag. Guusje Nederhorst en Babette van Veen zijn te zien met Call Girls en Leo Driessen doet Klachten TV. In Terugkijken met… worden bloopers vertoond en zijn er gesprekken met oud-presentatoren. Er wordt een auto verloot onder de mensen die bellen (GPD, 7 oktober 1996).

Tijdens de jubileumuitzending van De Droogkap maakt Jomanda haar opwachting bij Call TV. Ze wordt gevraagd door Marga Bult. “Marga belde of ik mee wilde werken aan een programma ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van De Droogkap. Daar had ik wel een goed gevoel bij”, zegt Jomanda (GPD, 25 november 1996). Vanaf november is ze iedere maandag vaste gast bij Marga. “We hebben afgesproken dat we in januari bekijken of het goed gaat en of we er mee doorgaan”, aldus Jomanda (GPD, 25 november 1996). De samenwerking is van korte duur; in december stapt Marga over naar de TROS (GPD, 9 december 1996). Zij wordt vervangen door Carry Tefsen. Jomanda blijft en verhuist naar de zaterdag.

Er komt kritiek vanuit de media op kijkersvragen en spelletjes op de Nederlandse televisie. Ook Call TV wordt genoemd. Van alle duizenden bellers belanden er naar schatting iets meer dan honderd daadwerkelijk in de uitzending. Ondertussen zouden bellers wel aan de lijn worden gehouden en lopen de minuten op. Veronica laat weten dat de 06-lijnen geld opleveren, maar geen winst. Het overgrote deel van het geld gaat naar de PTT. Het geld dat overblijft is net genoeg om quitte te spelen en de relatief goedkope programma’s te bekostigen. De zender ontkent dat kijkers onnodig lang aan de lijn worden gehouden (GPD, 15 oktober 1996).

1997
Veronica vindt dat Call TV te weinig geïntegreerd is in de programmering en wil het meer bij de zender betrekken. Begin april krijgen de makers zes weken de tijd om aan een nieuwe formule te werken. Call TV krijgt in ieder geval een Veronica-uitstraling (ANP, 16 april 1997). Ook moet het ‘wat inhoudelijker’ worden en worden ‘de meest eenvoudige spelletjes’ er uitgehaald (GPD, 16 april 1997). De directie van Veronica kan zich vinden in de nieuwe opzet en op 17 mei 1997 gaat Call TV over in Veronica Live. Call TV zal echter altijd een synoniem blijven voor belspelletjes op tv.

Omdat alleen eenvoudige belspellen geld op blijken te leveren, ontwikkelt Veronica Live zich toch weer die richting op (VaraGids, 1 november 2015). Joop van den Ende wil het geld dat binnenkomt uitgeven aan de inhoud van de programma’s, maar het gaat anders. De zender wil ook een deel van de opbrengsten en zo worden de spelletjes steeds belangrijker (Joop van den Ende: de biografie, Van Gelder, 2012).

Veronica Live Show wordt op 30 augustus 1997 eenmalig live uitgezonden.

Veronica Live Show wordt op 30 augustus 1997 eenmalig live uitgezonden.

Op zaterdag 30 augustus is er een eenmalige marathonuitzending in de nacht. In de Veronica Live Show stellen Stella Gommans en Jeroen Smits de najaarsprogrammering van Veronica voor, die twee dagen later van start gaat. Ook wordt De Droogkap eenmalig ’s nachts uitgezonden en keert Liefdesnest voor één keer terug in de nacht. De marathon gaat overdag verder en wordt afgesloten door Cindy Pielstroom en Jeroen van der Boom met Live Line.

Het nachtelijke live-evenement krijgt een vervolg op kerstavond met Veronica Live Kerst, gepresenteerd door John Williams, Stella Gommans en Cindy Pielstroom.

1998
In januari verdwijnt De Droogkap, een programma van het eerste uur. De zendtijd wordt opgevuld met Way of Life, dat eerder ook al doordeweeks te zien was.

Game Time in 1998/1999, met John en Stella

Game Time in 1998, met John en Stella

Na de twee nachtelijke specials in 1997 gaat Veronica het vanaf februari opnieuw proberen met een nachtprogrammering. Mike Starink keert doordeweeks terug met een nieuwe serie afleveringen van The Lounge. Ook gaat Nachtsuite van start, met Christine van der Horst. Het is een spin-off van Liefdesnest en wordt uitgezonden in het weekend. Na ruim vier maanden verdwijnt de nachtprogrammering weer. In het laatste weekend van de nachtuitzendingen wordt op 3 juli eenmalig het programma 1001 Nachten uitgezonden.

In augustus wordt voor het eerst een Call TV-programma uitgezonden bij RTL 4. Het gaat om Hollands Hollywood, een live showbizzmagazine op zaterdagmiddag met het weekoverzicht van het show- en royaltynieuws, film, muziek, reportages en gasten in de studio (NRC, 22 juli 1998). Hollands Hollywood is de weekendvariant van Showtime, het showbizzprogramma van RTL 4, gemaakt door dezelfde redactie. Showtime-gezicht Lucille Werner vormt een presentatieduo met Michael Pylarczyk. Hollands Hollywood begint direct nadat de programmering van Veronica Live is afgelopen.

The Music Factory (TMF), waar Pylarczyk ook te zien is, eist in een kort geding dat hij niet op andere tv-zenders presenteert. De rechtbank stelt TMF in het ongelijk. Radio 538, de radiozender waarvoor Pylarczyk werkzaam is, maakt ook bezwaar tegen de nieuwe werkzaamheden van de presentator. Zij komen tot een schikking: Pylarczyk krijgt geen contractverlenging bij 538, wanneer zijn overeenkomst 1 november afloopt (GPD, 7 september 1998).

Vanaf 16 november doet Veronica een nieuwe poging met nachtuitzendingen, gericht op erotiek. Gaston Starreveld presenteert van maandag tot en met donderdag Vegas Nights, een ‘erotisch programma met een knipoog in een casino-achtige sfeer’, aldus de zender, die spreekt over een ‘spectaculair nieuw programma’ (GPD, 18 november 1998). Na een week stopt Starreveld al met het programma, volgens Veronica vanwege chronisch slaapgebrek en omdat hij het niet langer kan combineren met zijn overige werkzaamheden (Volkskrant, 25 november 1998). Dave Nelissen neemt de presentatie van hem over. Op vrijdag, zaterdag en zondag keert Nachtsuite terug met Christine van der Horst. Op vrijdag gaat het over paranormale sekszaken, op zaterdag wordt over seks gepraat en op zondag is er aandacht voor onderwerpen als striptease, modderworstelen en zang. ‘Altijd met een flinke erotische lading’, aldus Veronica (GPD, 18 november 1998).

1999
RTL besluit te stoppen met Showtime en daarom gaat Hollands Hollywood, dat eigenlijk gepland staat tot mei, over in Big Entertainment Club (GPD, 26 september 1998). Dit is in tegenstelling tot voorganger Hollands Hollywood geen Call TV-programma. Big Entertainment Club wordt op werkdagen uitgezonden, als verlengstuk van Koffietijd (Trouw, 13 februari 1999). De redactie van Showtime en Hollands Hollywood verhuist mee.

Call TV krijgt uitbreiding van de zendtijd bij RTL 4. Hans van der Togt wordt na het stoppen van het Rad van Fortuin door Joop van den Ende ingezet als presentator van het Millenniumspel, dat vanaf 2 januari iedere zaterdag te zien is bij RTL 4. Van der Togt zegt hierover in een interview: “Ik ga een groot, nieuw quizprogramma presenteren: Millenniumspel. Het is een kennisquiz over politiek, cultuur en sport, met vragen en filmpjes over deze hele eeuw. Alles is in huis bij Van den Ende bedacht. Echt, ik ben in alle staten.” (De Groene Amsterdammer, 16 december 1998). Ellemieke Vermolen is de assistente van Hans. Daarnaast is dagelijks de Big Entertainment Quiz te zien, de spelvariant van de Big Entertainment Club. Dit programma gaat van start op 4 januari en wordt gepresenteerd door Doesjka Dubbelt, Stella Gommans en John Williams.

Vegas Nights stopt op 1 april en wordt vervangen door Gek Genoeg met Jeroen Smits. Later komen Studio 8 en Game Time Nightz er voor in de plaats. De programma’s worden afgewisseld met Nachtsuite, dat in de weekenden te zien blijft.

Daags nadat Vegas Nights gestopt is, stelt het CDA vragen aan minister Korthals van Justitie. De partij vraagt zich af of de spelletjes in het programma wel legaal zijn (De Telegraaf, 2 april 1999).

Vanaf 5 april is het Millenniumspel elke werkdag te zien na Koffietijd, in plaats van de Big Entertainment Club, dat verhuist naar 12:00 uur. De Big Entertainment Quiz, dat voorheen om 12.00 uur te zien was, komt in eerste instantie te vervallen (MediaMagazine, 30 april 1999). Twee weken later krijgt het alsnog een plek op de zondagmiddag. De uitzendplek van het Millenniumspel op zaterdagmiddag wordt vanaf 17 april ingevuld door de nieuwe quiz TV Gek, gepresenteerd door Stella Gommans. Het is een quiz met vragen over televisie, in het kader van het tienjarig bestaan van RTL 4 (DutchMedia, 19 april 1999). De Big Entertainment Club stopt op 30 april, een maand later is ook de laatste Big Entertainment Quiz te zien.

Later in april probeert Joop van den Ende het Call TV-concept op televisiebeurs MIPTV in Cannes aan het buitenland te slijten. Er is geen interesse (MediaMagazine, 31 mei 1999).

In mei zegt RTL-directeur Pieter Porsius in een interview met Nieuwe Revu dat er discussie is ontstaan over de voortgang van Veronica Live, aangezien de belspelletjes onder een vergrootglas liggen in Den Haag. Producent Joop van den Ende wil van geen wijken weten: “We hebben nou eenmaal een langlopend contract met Veronica” (MediaMagazine, 31 mei 1999).

Vanaf 7 juni is het Millenniumspel te zien op het tijdslot van Koffietijd, dat met zomerstop is. Na de zomer komt er een einde aan het programma. Er is dan geen Call TV-programma meer te zien na Koffietijd.

Op 1 augustus is Nachtsuite voor het laatst te zien. Het programma wordt vervangen door Studio 8, dat al op doordeweekse nachten te zien is.

In september begint de Yes or Show op zondagmiddag. Het is de eerste quiz met studiokandidaten bij Veronica Live, in navolging van het Millenniumspel en TV Gek bij RTL 4. Later wordt het programma hernoemd tot Yes or No.

Op 21 oktober kondigt Christine aan dat Nachtsuite terugkeert, maar dat gebeurt niet. In plaats van Nachtsuite en Studio 8 wordt vanaf eind oktober Game Time Nightz uitgezonden.

Eind november begint Woordzoeker bij RTL 5. Hiermee wordt de kijker voorbereid op een zenderwissel, want alle programma’s zullen uiteindelijk naar RTL 5 verhuizen. Woordzoeker heeft al de uitstraling van de nieuwe RTL 5-programma’s en wordt uitgezonden vanuit studio 9. Hans van der Togt wordt de presentator. Hij zegt: “Het is geen dom spelletje. Je moet best iets weten en goed kunnen puzzelen. Als ze mij een lullig spel hadden aangeboden, had ik nee gezegd. Ze kunnen me niet overal neerzetten!” (GPD, 9 december 1999). 17 jaar later zegt hij over zijn tijd bij Woordzoeker: “Wat ik echt vernederend vond, is hoe ik mijn contract moest volmaken. Vijf maanden heb ik Call TV staan presenteren. Woordzoeker heette dat stomme spelletje. (…) Ik speelde bijna tien jaar lang eredivisie en ineens was ik teruggezet naar de amateurs” (AD, 28 augustus 2016).

Puzzeltijd gaat van start in december 1999, met Stella Gommans en Lucille Werner.

Puzzeltijd gaat van start in december 1999, met Stella Gommans en Lucille Werner.

Begin december start Puzzeltijd. De titel is niet toevallig gekozen, het programma krijgt een vertrouwde plek: direct na Koffietijd bij RTL 4. Zowel het decor van het RTL 4-programma Zomerkampioen als presentatrice Lucille Werner gaan over naar Puzzeltijd. Lucille presenteert afwisselend met Stella Gommans.

Aan het einde van het jaar wordt opnieuw de stekker uit de nachtprogrammering getrokken. Game Time Nightz verdwijnt van de buis.

2000
De eerste zenderwisseling is een feit. Van maandag tot en met zaterdag zijn de programma’s niet meer bij Veronica, maar bij RTL 5 te zien. Veronica wilde de uren overdag liever doorverkopen aan adverteerders en RTL 5 was juist op zoek naar invulling van de dagtelevisie (Trouw, 5 februari 2000). De nieuwe programma’s Spitsuur, Top 5 en Spelevisie gaan van start en worden uitgezonden vanuit studio 9. Verder worden nieuwe gezichten aangetrokken, onder wie Valerie Zwikker en Mirjam Bouwman. Veronica Live blijft nog een tijd gehandhaafd op zondag en is te zien vanuit het oude studio 8. De programmering bestaat uit onder andere Winkel van Sinkel en Game Time.

Christine van der Horst doet in het voorjaar mee aan Big Brother Vips. Ze is te zien in de eerste week, samen met onder andere Theo van Gogh en Emile Ratelband. Er zou een romance zijn ontstaan tussen Christine en Emile, maar dat ontkennen ze allebei. In de derde week van het programma zit Mike Starink een week in het Big Brotherhuis.

Later in 2000 gaat ook de zondagprogrammering naar RTL 5 en verdwijnen Winkel van Sinkel en Game Time na vijf jaar. Hiermee wordt afscheid genomen van studio 8. Er worden ook weer programma’s uitgezonden in de nacht. Nachtsuite keert na lange tijd terug, ditmaal bij RTL 5. John Williams presenteert tijdens het EK voetbal Viva Oranje in de nacht bij RTL 4. In de zomer wordt overdag Zengi geïntroduceerd en later ook de quiz Trits.

In oktober komt er weer een programma bij Veronica: Vibe Club. Dit is een muziekquiz die gepresenteerd wordt door Steven de Geus (GPD, 5 oktober 2000). Het wordt uitgezonden vanuit het oude studio 8 en is te zien tegenover Zengi bij RTL 5. Na een maand verdwijnt het programma geruisloos van het scherm.

In maart 2000 wordt bekend dat Endemol verkocht is aan het Spaanse telecommunicatiebedrijf Telefónica. Het is inmiddels duidelijk dat met Call TV een businessmodel is ontstaan en daarom doet Endemol een nieuwe poging tot internationale uitrol. Ditmaal met succes. In zo’n vijftien landen, waaronder Engeland, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Italië, wordt de dagprogrammering van commerciële zenders langzaamaan gevuld met belspelprogramma’s als Spelevisie en Zengi. Het format Puzzeltijd wordt uiteindelijk aan meer dan twintig landen verkocht.

2001
Op 1 januari 2001 is er opnieuw een zenderwisseling. De belspellen gaan terug naar Veronica, dat in datzelfde jaar wordt omgedoopt tot Yorin. In het voorjaar maakt Game Time een rentree na afwezigheid van een jaar. Het programma is in een nieuw jasje gestoken en te zien vanuit het oude decor van Vibe Club. Als vanouds wordt Game Time gepresenteerd door verschillende duo’s. Ook nieuw in de programmering is Teleplay, een spin-off van Spelevisie. De 21-jarige Kim-Lian van der Meij maakt haar debuut op de Nederlandse televisie bij Spelevisie.

Foto: ANP

Jomanda en Marga Bult. Foto: ANP

De SP begint in februari 2001 een eigen onderzoek naar de belspelletjes. Begin mei dient SP’er Jan de Wit een klacht in, omdat de belspelletjes in strijd zouden zijn met de Wet op de Kansspelen (Trouw, 3 mei 2001). Het ministerie van Justitie meldt aan een gedragscode te werken.

In het voorjaar van 2001 komen de belspellen in het nieuws, als Jomanda een eigen talkshow krijgt op zaterdag. Ze mag vier proefuitzendingen maken, waarna wordt beslist of ze mag blijven (De Telegraaf, 12 april 2001). Marga Bult presenteert het programma. Al na twee uitzendingen gaat de stekker eruit. Uit een artikel van Nieuwe Revu blijkt dat de uitzendingen van tevoren worden opgenomen, terwijl het programma volgens het blad suggereert dat het rechtstreeks is. Yorin wist dit niet en geeft ook toe het onvoldoende te hebben gecontroleerd (Adformatie, 7 mei 2001).

In juni 2001 presenteert Lucille Werner haar laatste uitzending van Puzzeltijd. Ze stapt over naar de publieke omroep. Puzzeltijd gaat met zomerstop en wordt tijdelijk vervangen door Woordzoeker, gepresenteerd door Gaby van Nimwegen en John Williams. In augustus wordt bekend dat Kim-Lian van der Meij de nieuwe presentatrice van Puzzeltijd wordt. Woordzoeker is op vrijdag 31 augustus voor het laatst te zien. Het nieuwe Puzzeltijd-duo Stella en Kim-Lian is daarin voor de gelegenheid kandidaat bij John.

logo_lijn4

Lijn 4 gaat van start op 1 oktober 2001, met Doesjka Dubbelt, John Williams, Gaby van Nimwegen en Jaco Kirchjunger.

De volgende zenderwisseling is op 1 oktober 2001. De meeste programma’s blijven bestaan en verhuizen naar RTL 4, alleen Spelevisie en Zengi verdwijnen. Trits, Game Time, Yes or No en Teleplay krijgen een plek in de weekendprogrammering. Doordeweeks is het nieuwe ochtendmagazine Lijn 4 te zien, dat het gat moet opvullen dat Koffietijd heeft achtergelaten. Puzzeltijd verhuist naar de middag en vormt een quizblok samen met het nieuwe Vragenvuur. Op zondag presenteert Christine van der Horst haar eigen middagtalkshow Lunchroom. Nachtsuite blijft wel te zien bij RTL 5, omdat het programma niet past bij familiezender RTL 4.

2002
Op 1 januari 2002 wordt de zendtijd uitgebreid met zes dagen per week een uur op Yorin, onder de noemer Yor Callin’. Om dit uur op te vullen wordt Zengi uit de kast gehaald, twee maanden later wordt Telegames geïntroduceerd. Gisela Otto en Lutein van Kranen presenteren.

In 2002 ontstaat een stoelendans onder de presentatoren. Mike Starink vervangt Jaco Kirchjunger bij Lijn 4, Doesjka Dubbelt gaat met zwangerschapsverlof en wordt vervangen door Stella Gommans. Verder is John Williams drie maanden niet te zien, vanwege opnames van de tv-serie Bonbini Beach. Ellemieke Vermolen wordt aangetrokken voor Puzzeltijd. De vertrouwde gezichten Kim-Lian van der Meij en Valerie Zwikker vertrekken.

In het najaar van 2002 produceert Endemol voor SBS het live-magazine Sponsor Bingo Break. Hierin wordt een belspel gespeeld, iets dat nog niet eerder gebeurde bij een andere zendergroep dan RTL. Het programma is te zien bij Net 5 en wordt tegenover Lijn 4 geprogrammeerd. Wegens tegenvallende kijkcijfers verhuist Sponsor Bingo Break na een tijdje naar de middag van SBS 6 (Radio.nl, 8 november 2002). In dezelfde periode is bij SBS ook het belspelprogramma Happy Hour te zien, een programmatitel die eerder door Call TV werd gebruikt. Beide programma’s verdwijnen weer in de loop van 2003.

2003
In 2003 vertrekt nog een Call TV-boegbeeld: Stella Gommans. Ze krijgt een afscheidsuitzending bij Lijn 4, in april.

Monique Hugen keert terug. Ze wordt aangenomen voor Puzzeltijd, als opvolger van Kim-Lian. Arlette Adriani volgt Valerie Zwikker op bij Vragenvuur. Marilou le Grand debuteert op zaterdag met Puzzeltijd Kids. Als Ellemieke Vermolen overstapt naar SBS 6, gaat Marilou ook de gewone variant van Puzzeltijd presenteren.

Vanaf juni presenteren Marilou en Monique Weekstrijd, dat Puzzeltijd vervangt tijdens de zomerstop. Verder keert de Winkel van Sinkel tijdelijk terug met een wekelijkse uitzending op zaterdagmiddag. Caroline Sonneveld belt in de eerste uitzending met Wim Rijken, die de allereerste op 7 oktober 1995 presenteerde. Verder is een terugblik te zien op vijf jaar ‘de Winkel’. Eind augustus is de laatste uitzending en begint de reguliere programmering weer.

Woordzoeker-2

Woordzoeker (1999-2001) keert terug in november 2003.

Op vrijdag 26 september presenteert Arlette Adriani de laatste Vragenvuur. Marilou le Grand en Mike Starink, die ’s ochtends Lijn 4 presenteerden, zijn kandidaat. Op maandag 29 september keert Puzzeltijd terug na de zomerstop. Monique is weer een van de presentatoren, samen met Arlette. Weekstrijd gaat over in Dagstrijd, dat voortaan op het timeslot van Vragenvuur wordt uitgezonden. Het wordt gepresenteerd door Marilou le Grand en Lutein van Kranen. Op woensdag is in plaats van Dagstrijd de Gossip Quiz te zien. Chris Kras wordt geïntroduceerd als opvolger van Lunchroom.

Eind oktober verdwijnen de weekendprogramma’s Game Time en Teleplay. Er komen meer gevarieerde programma’s voor in de plaats, waarin het niet alleen draait om belspelletjes. Zo keren Vragenvuur en Woordzoeker terug en worden compilaties van Lijn 4 en Chris Kras uitgezonden. Jeroen Smits presenteert op zondag Chat Challenge, het eerste programma waarin niet gebeld, maar ge-sms’t wordt.

2004
In 2004 vertrekken opnieuw twee boegbeelden: John Williams en Gaby van Nimwegen. Gaby maakt haar vertrek bekend in de afscheidsuitzending van John op 31 mei. Gaby krijgt een afscheid op 10 juni. Ze worden bij Lijn 4 opgevolgd door Marilou le Grand. Bij Puzzeltijd worden drie nieuwe presentatoren getest, de keuze valt uiteindelijk op Denise Koopal.

Na ruim een halfjaar blijkt dat quizzen en compilaties niet rendabel genoeg zijn in het weekend. Vanaf de zomer wordt daarom Telegames geprogrammeerd bij RTL 4. Het is voor het eerst sinds het einde van Game Time en Teleplay dat er weer een programma met alleen belspelletjes in het weekend te zien is. De keuze voor Telegames bij familiezender RTL 4 is opvallend, aangezien dit programma gebaseerd is op de uitstraling van jongerenzender Yorin. Er zal dan ook veel geëxperimenteerd worden met aanvullende vormgeving die beter aansluit bij het gevoel van RTL 4. Uiteindelijk zal er bijna niets meer van het oorspronkelijke Telegames te herkennen zijn.

Op 2 augustus probeert SBS het weer met een eigen variant van Call TV. Het programma Garito wordt geproduceerd door 2waytraffic, dat eerder dat jaar is opgericht door een aantal oud-topmannen van Call TV. Oud-Call TV-gezichten Valerie Zwikker en Harold Verwoert presenteren, later wordt ook Arlette Adriani aan het team toegevoegd. Valerie krijgt in november een eigen middagquiz bij SBS 6, Nerve Control. Deze quiz verdwijnt na anderhalve maand en Valerie zien we niet meer terug. De belspellen krijgen steeds meer zendtijd bij SBS, daarom wordt later ook Game On geïntroduceerd.

In december vertrekt Jeroen Smits na ruim negen jaar. Zijn programma Trits stopt. Jeroen krijgt een afscheid in Chris Kras, waarin wordt teruggeblikt op zijn jaren bij Call TV. Later zal hij nog een paar keer invallen bij de Gossip Quiz.

Vanaf 11 december wordt getest hoe interactief veilen op televisie werkt. In Wie Biedt? TV worden producten geveild, waarop kijkers een bod kunnen uitbrengen via de telefoon. Het programma loopt slechts een maand, maar later keert het concept terug in Lijn 4 als ‘de veiling’.

Mike en Marilou in Lijn 4. Foto: Endemol

Mike en Marilou in Lijn 4. Foto: Endemol

2005
Vanwege een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de tsunami in Azië, wordt de opbrengst van Call TV op 6 januari 2005 op Giro 555 gestort. Het eindbedrag is 44.458 euro. Dat is inclusief al het gedoneerde prijzengeld.

Op 29 maart 2005 woedt er brand in het studiocomplex van Endemol in Aalsmeer. De uitzending van Telegames moet vroegtijdig worden afgebroken. Er blijkt brand in de keuken te zijn geweest. Een dag later gaan de uitzendingen door, weliswaar zonder computeranimaties en in een geïmproviseerd decor. Pas na een paar dagen is alles hersteld.

Na ruim twee jaar vertrekt Marilou le Grand. Ze krijgt op 30 juni 2005 een afscheidsuitzending bij Lijn 4.

Met de komst van Talpa in augustus, de tv-zender van John de Mol, scherpt RTL de zenderprofielen aan. Dit heeft gevolgen voor Nachtsuite en Telegames. Nachtsuite verhuist van RTL 5 naar het nieuwe RTL 7 en Telegames gaat van Yorin naar RTL 5.

Op 7 oktober 2005 is Christine van der Horst precies tien jaar in dienst. Tijdens een personeelsvergadering wordt ze in het zonnetje gezet. Ze zegt zelf: “Ik meen het zeer oprecht als ik zeg dat ik nog steeds elke dag opnieuw met zoveel plezier mijn werk doe. Achteraf gezien had ik ook niets anders willen doen. Het is een voorrecht om onderdeel uit te maken van dit televisiefenomeen. ”

Eind 2005 ontstaat onzekerheid als RTL het contract met Endemol dreigt op te zeggen. RTL werkt aan een eigen interactieve afdeling. Toch wordt het contract verlengd, maar wel met minder budget. Dat betekent dat programma’s als Woordzoeker, Chris Kras en de Gossip Quiz stoppen en dat er niet meer wordt uitgezonden op zaterdag. De duo-presentatie bij Lijn 4 verdwijnt. Mike Starink vertrekt en krijgt een afscheidsuitzending op 30 december 2005. Hij was, met een pauze van drie jaar, meer dan 10 jaar te zien bij Call TV.

2006
Het jaar begint met de inwerkingtreding van een gedragscode voor kansspelen, waar sinds 2001 aan is gewerkt. Belspellen zijn een vorm van kansspelen en deze mogen volgens de gedragscode vanaf nu alleen nog met een promotioneel doel worden uitgezonden. In de meeste programma’s worden de spellen daarom gespeeld ter promotie van bijvoorbeeld een boek of dvd. In Telegames wordt geëxperimenteerd met een geheel nieuwe vorm van spelen, waarbij het kansspel-element wordt vervangen door spellen op ‘kennis en snelheid’.

Op 1 januari 2006 komt RTL inderdaad met een eigen belspelprogramma: 5Live. Dit is het eerste programma van de Direct Response Unit van RTL Productions. Voor 5Live wordt Denise Koopal aangetrokken, die daarvoor anderhalf jaar Puzzeltijd presenteerde. Later in het jaar komt RTL ook met Live op 4.

Christine van der Horst gaat een keer per week Telegames presenteren. Dit omdat zij een vast contract heeft en Chris Kras is verdwenen. Na een tijd blijkt het experiment in Telegames met spellen op kennis en snelheid geen succes en wordt het een chatprogramma waarin kijkers kunnen reageren per sms.

In juni 2006 valt het doek voor de klassieker Nachtsuite. Christine van der Horst presenteerde het acht jaar lang.

In juni 2006 stopt Nachtsuite. Christine van der Horst presenteerde het acht jaar lang.

In de zomer van 2006 komen er opnieuw grote wijzigingen. RTL gaat zijn eigen interactieve televisie uitbreiden, ten koste van de zendtijd van Endemol. Lijn 4 wordt ingekort, Puzzeltijd, Dagstrijd, Telegames en Nachtsuite verdwijnen en ook de zondag-uitzendingen sneuvelen. Verder verhuist Caroline Sonneveld naar Live op 4, zij was bijna zeven jaar in dienst. En omdat Christine geen eigen programma’s meer heeft, gaat zij de spellen rond Lijn 4 presenteren.

Jeroen Smits presenteert in de zomer een aantal nachtuitzendingen van Live op 4. Deze uitzendingen staan in het teken van het EK voetbal. In september 2006 duikt een oude bekende op bij concurrent SBS: Gaby van Nimwegen.

Na het korten van het budget en het sneuvelen van programma’s, gaat een nieuw experiment van start. Op 2 oktober begint 16 Miljoen Winnaars. Iedere deelnemer is een winnaar, want alle bellers krijgen een credit waarmee zij gebruik kunnen maken van online aanbiedingen. Vijf bellers komen in de uitzending voor een prijs. Het programma wordt ondersteund door sponsoring.

In oktober gaan Christine en Endemol uit elkaar. Evert Santegoeds zegt in Shownieuws dat Christine een rechtszaak zou aanspannen naar aanleiding van de breuk met Endemol. Christines management laat echter weten dat ze niet van plan is om juridische stappen te ondernemen. Na elf jaar Call TV zou ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging. De partijen zijn in goed overleg uit elkaar gegaan, bevestigt een woordvoerder van Endemol. Volgens de producent is de aanleiding voor de breuk het wegvallen van de timeslots van de programma’s Nachtsuite en Chris Kras (Novum, 18 oktober 2006). Christines laatste uitzending is op 13 oktober.

Niet lang na het vertrek van Christine ontstaat het gerucht dat ze aan de slag gaat bij Tien, voorheen Talpa, dat meer zendtijd en ook een nieuwe naam had gekregen (Zappen, 20 december 2006). Uiteindelijk wordt het Veronica, dat nu bij SBS hoort, waar Christine vanaf januari 2007 elke vrijdag- en zaterdagnacht te zien is met Christine Live. Christines oud-collega Mike Starink is de eindredacteur van het programma. Christine Live loopt drie maanden, waarna Christine wederom haar contract moet uitdienen met het presenteren van alleen spelletjes, ditmaal twee keer in de week bij SBS 6.

Op 26 oktober begint ook Tien met het uitzenden van belspelletjes. Producent 3 Circles Media maakt het spelprogramma Play2win, dat overdag en ’s nachts te zien is. Vanaf 17 december brengt Tien daarnaast het ochtendprogramma Tijd voor Tien, een variant op Lijn 4. Sanne Heijen stapt hiervoor over van Call TV naar Tien. Het programma wordt geproduceerd door Orange TV Productions en het team bestaat uit oud-Call TV-medewerkers.

2007; het laatste jaar
Per 1 januari gaat het beeldformaat over in 16:9, oftewel breedbeeld. Verder gaat Lijn 4 op de schop. Het programma krijgt een nieuw decor en een nieuwe vormgeving. Doesjka Dubbelt gaat op reis en wordt tijdelijk vervangen door Susan Blokhuis.

In maart 2007 doet het ministerie van Justitie bij het Openbaar Ministerie twee aangiften tegen aanbieders van belspellen. De aanbieders overtreden volgens Justitie de gedragscode voor promotionele kansspelen, die sinds 2006 van kracht is. Belspellen, waarbij kijkers kunnen inbellen om prijzen te winnen, mogen niet misleidend en onvolledig zijn en ze mogen geen valse verwachtingen wekken bij de deelnemers (Trouw, 12 maart 2007). Een week later zegt toenmalig RTL-directeur Fons van Westerloo dat de belspelletjes soms inderdaad misleidend zijn. Hij geeft Endemol de schuld en dreigt de producent aan de kant te zetten (Trouw, 19 maart 2007). Een paar weken later krabbelt hij terug en moet RTL toegeven dat Van Westerloo deels fout zat (Volkskrant, 24 maart 2007). Kort daarna constateert de Consumentenbond dat de belspelletjes niet altijd een promotioneel doel hebben, zoals volgens de wet moet (Trouw, 4 april 2007).

Doesjka Dubbelt presenteert de laatste uitzending van Lijn 4. Ze was er bijna vanaf het begin bij.

Doesjka Dubbelt presenteert op 31 oktober 2007 de laatste uitzending van Lijn 4. Ze was van 1996 tot 2007 een gezicht van Call TV. Foto: Kippa

Op 13 september 2007 doet de FIOD een inval bij RTL en SBS. Het projectbureau Kansspelen heeft aangifte gedaan vanwege overtreding van de Kansspelwet (Trouw, 14 september 2007).

Op 9 oktober 2007 maakt RTL bekend te stoppen met alle belspellen (ANP, 9 oktober 2007). De aangifte, de inval, de negatieve publiciteit, maar bovenal een verzoek van de officier van justitie doen de belspelletjes de das om. De laatste uitzendingen zijn op 31 oktober.

Lijn 4 neemt afscheid met een extra lange uitzending, gepresenteerd door Doesjka Dubbelt. Er zijn vele oud-presentatoren te gast, onder wie John Williams en Marilou le Grand. Ook wordt Gaby van Nimwegen nog even genoemd, die niet aanwezig is vanwege haar dienstverband met SBS.

De jaren daarna
De zenders en producenten voorkomen een rechtszaak, als ze in 2009 een schikking treffen met de Staat (Volkskrant, 4 november 2009). RTL betaalt negen miljoen euro, Endemol bijna 1,5 miljoen euro. Beide partijen hadden eerder al 80.000 euro neergelegd om een strafzaak te voorkomen. In 2012 krijgt de afkoopsom een staartje, als RTL twee miljoen euro eist van Endemol (Emerce, 15 maart 2012). Zender en producent bleken een overeenkomst te hebben, waarin staat dat Endemol opdraait voor claims. Ze komen uiteindelijk tot een schikking van 900.000 euro.

Presentatoren als John Williams, Stella Gommans, Kim-Lian van der Meij, Caroline Sonneveld en Gaby van Nimwegen zijn anno nu nog steeds op de Nederlandse televisie te zien.